Творчість - основне покликання людини!

08.11.2017   Administrator   Категорія: Психологічна служба закладу

     Усі ми знаємо історію творення світу. Бог працював аж 6 днів і лише на 7, втомлений, але задоволений тим, що бачив, вирішив відпочити. Він створив чудові краєвиди, які населяли тварини, птахи, моря і океани в яких мешкали різні види риб. Він творив дерева, траву, квіти, найдрібніші істоти, невидимі людському оку. А довершенням усього була Людина - розумна, наділена всіма можливостями, щоб розпоряджатись та берегти те, що її оточувало. З вільною волею, щоби обирати між добром і злом. Здатна розвиватись, удосконалюватись, прагнути до святості. Але для цього основного покладеного на неї завдання вона повинна працювати, докладати зусиль, іншим словом – творити.

     Говорячи про творчість з точки зору психології, це створення нового, досі неіснуючого продукту, використовуючи раніше здобуті знання та досвід, як особистий так і минулих поколінь. Такою творчістю є мистецькі полотна Вінсента Ван Гога,  Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Айвазовського Івана. Думаю, ви зможете продовжити цей список. Це музичні твори Йогана Себастьяна Баха, Людвіг ван Бетховена, Вольфгана Амадея Моцарта. Тут ви також без вагань доповните мене. До творчості належать винаходи, якими ми користуємось з вами у повсякденному житті, починаючи від кухонного придання і закінчуючи надсучасними гаджетами. Ми маємо змогу насолоджуватись творами володарів пера. Тут можу навіть не перераховувати. Їх просто безліч, і класиків, і сучасних авторів. Усе це творчість звичних людей які поруч з нами, можливо ви кожного дня з ними зустрічаєтесь, але навіть не підозрюєте про їх досягнення.

     Бог наділив нас талантами, щоб ми їх розкривали, втілювали в життя мрії, робили життя своє та близьких комфортним, мистецьким, естетичним, духовним. У нас для цього є все. Доречним буде пригадати притчу про господаря, слуг та таланти. Одному слузі було дано п’ять талантів, другому два, а останньому - один. Кожен з них по-своєму вирішив ними розпоряджатись. Хтось використовував їх, щоб отримати прибуток для себе та свого пана, а хтось вирішив закопати, бо вважав, що так буде справедливо. Кожен з них отримав свою винагороду – похвалу чи покарання.

    Наше головне завдання – бути творцем, примножувати те, що маємо. А без праці досягти успіху практично неможливо. Кожна людина володіє своїми талантами, які проявляються у неї на різних вікових етапах. Комусь пощастить з дитячих років, якщо умови життя, виховання, навчання та підтримка близьких сприяє цьому. А хтось проявить свою індивідуальність та творчість у зрілому віці. Ще інші просто насолоджуються життям і працею творять щодня, навіть не здогадуючись про це. Адже, як ми згадували, творчість буває різною. Кухар, кондитер тішить людей своїм креативним підходом створюючи кулінарні шедеври і це приносить йому задоволення і щиру поляку від споживачів. Але не варто розчаровуватись, якщо сьогодні Ви не відкрили нову планету, не намалювали картину, не написали бестселер, чи не зробили нічого визначного. Кожен з нас є точно творцем свого дня, атмосфери, в якій перебуває, відносин з оточенням, «ковалем свого щастя», як кажуть у народі. Але для тих, хто шукає себе, свою «родзинку», кілька рекомендації, які, сподіваюсь, допоможуть для самовдосконалення та розвитку.

  1. Звертайте увагу на те, що Ви робите. Знайдіть справу, яка викликає приємні емоції, наповнює теплом, спонукає до особистісного розвитку. Те, що Ви найбільше любите може бути саме Вашим видом творчості.
  2. Працюйте. Намагайтесь завжди бути зайнятими. Це хороша профілактика ліні і в такий спосіб легше відкрити якісь вподобання, захоплення.
  3. Спілкуйтесь. Бог наділив нас мовою, щоб ми могли розуміти один одного. Діліться своїми захопленнями, мріями, планами з оточуючими. Ви неодмінно знайдете однодумців з якими може бути набагато легше досягти омріяного. Хтось може підтримати Вас морально, а хтось поділиться ресурсом, якого недостатньо для прояву творчості (матеріальні блага, можливість навчання, вдосконалення).
  4. Долучайтесь до громадської роботи в церкві, своїй громаді, у навчальному закладі. З одного боку це можливість проявити себе, з іншого мати підтримку, рости духовно у своїх починаннях.
  5. Не бійтесь. Без спроб і помилок неможливо досягти успіху. Великі і відомі починали з малого. Лише завдяки сміливості і готовності до праці зможемо стати тими, ким мріємо. Не відступайте перед перешкодами. Іноді стіни треба брати штурмом і наполегливістю.
  6. Пам’ятайте – творчість, це праця, спрямована на духовний, особистісний ріст, особисте зростання та користь людям.

     Не заривайте свій талант, творіть, бо це прекрасно. І на завершення ще одна притча. Один чоловік був наслуханий про мудреця. Вирішив перевірити наскільки чутки відповідають дійсності. Взяв в руку метелика і прийшов із запитанням: Те, що в мене в руках: живе чи неживе? І думає собі: «Скажи живе, стисну метелика. А неживе - випущу». Мудрець подивився на чоловіка і відповів: «Все в Твоїх руках». Отож, все у Ваших руках. Творіть, отримуйте задоволення і даруйте радість тим, хто Вас оточує!

    Щербяк Т. М.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
ХАРЧУВАННЯ
ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАДХОДЖЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ПУБЛІЧНИХ КОШТІВ
Фінансові звіти
Бухгалтерія
Державні закупівлі
ПРОЗОРІСТЬ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ВІДКРИТІСТЬ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ
Статут закладу освіти
Ліцензії на провадження освітньої діяльності
Структура та органи управління закладом освіти
Кадровий склад закладу освіти згідно з ліцензійними умовами
Освітні програми, що реалізуються в закладі
Територія обслуговування, закріплена за закладом освіти його засновником
Фактична кількість учнів закладу
Мова освітнього процесу
Наявність вакантних посад
Матеріально технічне забезпечення закладу
Річний звіт про діяльність закладу
Умови доступності закладу для навчання осіб з особливими освітніми потребами
Інформація про надходження й використання публічних коштів
Правила прийому до закладу освіти
Результати навчання
РОЗГЛЯД ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН
ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
Правила поведінки здобувачів освіти
Пам'ятка для учителів
Правила для батьків

Авторизація

Погода
Загальні новини