Рекомендації батькам!

21.03.2016   Таня   Категорія: Психологічна служба закладу

У вихованні дітей правил, придатних на всі випадки життя, звичайно не існує. Адже всі діти різні й унікальні, як унікальні  їхні стосунки з батьками. І все-таки…

1. Не принижуйте дитину.

Часто зопалу батько чи мати можуть сказати малому: «А кращого ти нічого не міг придумати?» або «Чи є в тебе голова на плечах?». Подібні висловлювання руйнують у дитини позитивне ставлення до себе, знижують самооцінку, гальмують ініціативу.

2. Не погрожуйте малюкові.

«Якщо бешкетуватимеш – підеш у куток»… Погрожуючи дитині, Ви привчаєте її ненавидіти Вас, але аж ніяк не поважати.

3. Не вимагайте обіцянок.

Знайома картина: малюк завинив, а мама вимагає обіцянки, що він більше ніколи такого не зробить, і під тиском, отримує її. Та за деякий час син, чи донька знову роблять своє. Мати ображається: ти ж мені обіцяв! Вона не розуміє, що обіцянки стосуються майбутнього, а маленька дитина живе лише в теперішньому. У чутливих дітей обіцянки розвинуть почуття провини, а в нечутливих – цинізм, розуміння того, що слово може розходитися з ділом.

4. Не вимагайте миттєвого підкорення.

Дітям гне подобається, коли дорослі примушують їх миттєво покинути забавлянку. Доречніше буде попередити малого «хвилин за десять будемо обідати», і діти йому можливість трохи повередувати. Негайне, безвідмовне підкорення властиве лише маріонетці, але не сприятиме. Аби малюк став самодостатнім.

5. Не опікуйте дитину занадто.

Опіка привчає дитину до думки. Що самостійно вона нічого вирішити не може. Інколи батьки недооцінюють можливості своїх дітей. Запам’ятайте: «ніколи не робіть за малюка те, що він може зробити сам!»

6. Не виховуйте дитину у вседозволеності.

Діти одразу відчувають, коли батьки побоюються бути твердими у вихованні і не завжди можуть сказати малюкові «ні». У них складається враження, що всі правила «гумові» і варто лише трохи натиснути і вони «розтягнуться».  Це інколи спрацьовує в межах родини, але поза її межами дитину чекатимуть розчарування.

7. Будьте послідовними.

У вихідний день матуся дозволила синові побешкетувати. Коли ж він робив те саме к понеділок, за порушення отримав покарання і нічого не зрозумів. Уявіть себе на місці дитини. Чи змогли б ви навчитися водити авто, якби у понеділок, четвер, суботу червоне світло означало – «стій», а в інші – «дозволено рух». Дитина чітко повинна розуміти, чого від неї чекають. Безладні заборони та дозволи цьому заважають.

8. Не позбавляйте права бути дитиною.

Уявіть, що ви виховали ідеальну дитину: тиху, високоморальну, акуратну, яка не суперечить дорослим. Завжди робить те, що потрібно, не має ні до кого негативних почуттів. Але не здається вам. Що це маленький дорослий? Психологи вважають, що ідеальна дитина нещаслива. Під маскою вона ховає своє «я». а всередині має глибокі емоційні проблеми. Тож виховуючи у дитини самодисципліну, не слід забувати, що вона все-таки дитина.

П’ять рекомендацій для батьків.

  • Покарання не повинно шкодити здоров’ю – ані фізичному, ані психічному. Більш того, покарання має бути корисним.
  • Якщо є сумніви щодо покарання. Не карайте. Навіть якщо ви зрозуміли, що занадто м’які, довірливі та нерішучі. Ніякої «профілактики», ніяких покарань «про всяк випадок».
  • За однин раз одне покарання. Навіть якщо поганих вчинків скоєно декілька, покарання має бути тільки одне, за все одразу, а не за кожен окремий вчинок. Строк давності: краще не карати, аніж карати з запізненням.
  • Покарали - пробачили. Інцидент вичерпано. Сторінку перегорнуто. Про старі гріхи – ні слова. Не заважайте дитині розпочати життя спочатку.
  • Без приниження. Щоб там не сталося, якою б не була провина, покарання  не повинно сприйматися дитиною як Ваша перемога над її слабкістю, як приниження. Якщо дитина вважає, що Ви несправедливі, дія покарання буде зворотною. Дитина не повинна боятися покарання, вона має боятися не вашого гніву, а Вашої гіркоти.

Стаття 150. Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини

1. Батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

2. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

3. Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

4. Батьки зобов'язані поважати дитину.

5. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.

6. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.

7. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Стаття 151. Права батьків щодо виховання дитини

1. Батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини. 
2. Батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, передавати її на виховання фізичним та юридичним особам. 
3. Батьки мають право обирати форми та методи виховання, крім тих, які суперечать закону, моральним засадам суспільства. 

    Щербяк Т.м.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
ХАРЧУВАННЯ
ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАДХОДЖЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ПУБЛІЧНИХ КОШТІВ
Фінансові звіти
Бухгалтерія
Державні закупівлі
ПРОЗОРІСТЬ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ВІДКРИТІСТЬ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ
Статут закладу освіти
Ліцензії на провадження освітньої діяльності
Структура та органи управління закладом освіти
Кадровий склад закладу освіти згідно з ліцензійними умовами
Освітні програми, що реалізуються в закладі
Територія обслуговування, закріплена за закладом освіти його засновником
Фактична кількість учнів закладу
Мова освітнього процесу
Наявність вакантних посад
Матеріально технічне забезпечення закладу
Річний звіт про діяльність закладу
Умови доступності закладу для навчання осіб з особливими освітніми потребами
Інформація про надходження й використання публічних коштів
Правила прийому до закладу освіти
Результати навчання
РОЗГЛЯД ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН
ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
Правила поведінки здобувачів освіти
Пам'ятка для учителів
Правила для батьків

Авторизація

Погода
Загальні новини