«Відомі математики на банкнотах та монетах України і світу»

13.02.2024   Administrator   Категорія: Шкільне життя

     8 лютого у рамках проведення в нашій школі декади математики, фізики та інформатики відбувся захід «Відомі математики на банкнотах та монетах України і світу» для учнів 11-Б класу. Розпочала його класний керівник Наталя Дмитрівна Ваврів, наголосивши, що математика – це зовсім не «сухий» предмет, як багато хто вважає, це не тільки абстрактні формули, а й велика частина нашого повсякденного життя.
    Учні та запрошені на захід гості з цікавістю дізналися, що грошові знаки часто мають зображення відомих особистостей. Так, за час існування Монетного двору Національного банку України випущено майже три сотні ювілейних і пам’ятних монет, об’єднаних у 23 тематичні серії, серед яких однією з найбільш визначних є серія «Видатні особистості України». Серед видатних особистостей є і представники математики – науки, яка за висловом Карла Гауса, є царицею наук.
   Учениці Катерина Ваврик і Вероніка Суліма підготували презентацію про відомих математиків, чиї обличчя прикрашають ювілейні монети та банкноти України і світу. Вони розповіли, що зображено на аверсі та реверсі монет, представили відомих українських та світових вчених-математиків, розказали про їхні заслуги. В Україні перша така монета номіналом 2 гривні була випущена у 2001 році до 200-річчя з дня народження видатного українського вченого – математика, академіка п’яти академій Михайла Остроградського (1801-1862), який народився у с. Пашенівка на Полтавщині. Основні його наукові праці присвячені математичному аналізу, теоретичній механіці, математичній фізиці. Також присутні дізналися, зокрема, про Георгія Феодосійовича Вороного (1868-1908) – одного із творців геометрії чисел, засновника кількох нових напрямів у аналітичній теорії чисел і геометрії; Миколу Боголюбова (1909-1992) – одного із засновників сучасної фундаментальної науки, основоположника шкіл нелінійної механіки та статистичної фізики; математику, педагогу і громадському діячу Михайлу Кравчуку (1892-1942) – академіку Академії наук України, автору фундаментальних праць з алгебри, математичного аналізу, теорії лінійних перетворень, теорій функцій.
     Торкнулися також й історичних постатей, зображених на українських банкнотах, що перебувають в грошовому обігу. Й учні, і присутні гості згадали про них багато цікавих фактів. Низка оригінальних запитань та завдань, пов’язаних із математикою та економікою завершила захід, який видався інформаційно багатим, поглибив знання учнів з історії математики, розширив знання про неї та її використання у житті.  

 

 

 

    Ваврів Н. Д.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
ХАРЧУВАННЯ
ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАДХОДЖЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ПУБЛІЧНИХ КОШТІВ
Фінансові звіти
Бухгалтерія
Державні закупівлі
ПРОЗОРІСТЬ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ВІДКРИТІСТЬ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ
Статут закладу освіти
Ліцензії на провадження освітньої діяльності
Структура та органи управління закладом освіти
Кадровий склад закладу освіти згідно з ліцензійними умовами
Освітні програми, що реалізуються в закладі
Територія обслуговування, закріплена за закладом освіти його засновником
Фактична кількість учнів закладу
Мова освітнього процесу
Наявність вакантних посад
Матеріально технічне забезпечення закладу
Річний звіт про діяльність закладу
Умови доступності закладу для навчання осіб з особливими освітніми потребами
Інформація про надходження й використання публічних коштів
Правила прийому до закладу освіти
Результати навчання
РОЗГЛЯД ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН
ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
Правила поведінки здобувачів освіти
Пам'ятка для учителів
Правила для батьків

Авторизація

Погода
Загальні новини