Мандрівка в Польщу

19.01.2015   Administrator   Категорія: Шкільне життя

Сьогодні Польща (чи не єдина в Євросоюзі) пережила фінансову кризу без значних негативних наслідків для своєї економіки, сьогодні глядачі CNN в Німеччині, Великобританії, та Франції вважають, що Польща є однією із європейських країн, які найшвидше розвиваються, привабливим місцем для туристичних подорожей і інвестицій. А від початку незалежності Польщі (понад 90 років) державні структури приділяють значну увагу і ретельно працюють над створенням та підтримкою позитивного іміджу своєї держави.

Саме ця робота зі створення позитивного візерунку Польщі у світі, змусила нас, українських учнів та вчителів ТНВК «Школа-економічний ліцей № 9» та ТЗОШ № 19, відвідати сусідську польську землю. Подорож стала можливою завдяки Тернопільському обласному відділу Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО, які вже протягом кількох років тісно співпрацюють з громадськими та благодійними організаціями Франції, Німеччини та Польщі.

Наша незабутня подорож, в рамках обміну досвідом між вчителями та учнями двох країн, розпочалась вранці 8 грудня та тривала 6 днів. Польська земля зустрічала нас снігом, дощем та подекуди сонцем, а ввечері посмішками научителів однієї зі шкіл міста Радзимін, яке розташоване в центральній частині Польщі.

Радзимін з його населенням 7750 людей вразило нас своєю чистотою, розвинутою інфраструктурою, охайними будиночками. Особливу гостинність проявив і мер цього невеличкого містечка, який висловив нам свою підтримку у нелегкий для нашої країни час, та вручив кожному представнику делегації сувеніри на пам’ять про місто. Звісно, що й ми залишили мерії подарунки на згадку про наше файне місто Тернопіль.

Не можу обійти увагою столицю Польської республіки місто Варшаву, яким усі поляки, від малого до великого, надзвичайно пишаються. Адже державі удалося відбудувати ущент зруйноване після ІІ Світової війни місто. Старе місто з його вузькими вуличками, палацовою площею, королівським замком, прекрасними парками – все це нагадує про його багату історію. Варшава сьогодні – це не тільки місто-музей, а сучасне та енергійне місто, в якому буквально кипить життя. Особливо починаєш захоплюватись відродженою столицею, побувавши в музеї «народного повстання», відвідування якого входило у нашу культурно-пізнавальну програму. Фотографії, документальні фільми, предмети, що використовувались на війні не залишила байдужими ані нас, учителів, ані учнів. Ми дізнались цікаві факти з історії Польщі та Варшави зокрема. І не зважаючи на важкі повоєнні часи, столиця Польщі сьогодні – це місто майбутнього, в якому є всі передумови для розвитку бізнесу та відпочинку.

Саме з такими відчуттями після екскурсії Варшавою, ми поверталися у затишні домівки польських сімей, які сердечно прийняли наших учнів. Це були сім’ї учнів однієї із шкіл м. Радзимін. Щодня наші учні прокидались, снідали та разом зі своїми польськими товаришами йшли до школи чи відправлялись на екскурсію. Тож була можливість практикувати польську мову та дізнатись чим живе сьогодні польська молодь. А ми, педагоги, мали честь познайомитись із вчителями польської школи та щиро вдячні їм  за те, що люб’язно прийняли нас у свої сім’ї.

У школі м. Радзимін на честь нашого приїзду учні підготували чудовий концерт, сповнений духом патріотизму та презентацією свого рідного міста. Директор ТНВК «Школа-економічний ліцей № 9» Рибак Г.В., зворушений прийомом польської сторони, запросив польських колег завітати до нашого міста Тернополя.

Щиро сподіваємось, що співпраця між школами буде тривалою та тісною, а дружба між учнями та вчителями міцною. Адже наші країни були завжди пов’язані не лише територіально, а й історично.

Учні та педагоги ТНВК «Школа-економічний ліцей № 9» і ТЗОШ № 19 висловлюють щиру подяку директору Тернопільського обласного відділу Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО п. Юрію Семенюку, завдяки клопотанню якого, вдало відбулася наша поїздка, а також польській стороні за сердечну підтримку та теплий прийом.                                                                                                                

                                                                                                                                                                                                         Рибак О.В.

 

    Рибак О. В

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
ХАРЧУВАННЯ
ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАДХОДЖЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ПУБЛІЧНИХ КОШТІВ
Фінансові звіти
Бухгалтерія
Державні закупівлі
ПРОЗОРІСТЬ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ВІДКРИТІСТЬ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ
Статут закладу освіти
Ліцензії на провадження освітньої діяльності
Структура та органи управління закладом освіти
Кадровий склад закладу освіти згідно з ліцензійними умовами
Освітні програми, що реалізуються в закладі
Територія обслуговування, закріплена за закладом освіти його засновником
Фактична кількість учнів закладу
Мова освітнього процесу
Наявність вакантних посад
Матеріально технічне забезпечення закладу
Річний звіт про діяльність закладу
Умови доступності закладу для навчання осіб з особливими освітніми потребами
Інформація про надходження й використання публічних коштів
Правила прийому до закладу освіти
Результати навчання
РОЗГЛЯД ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН
ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
Правила поведінки здобувачів освіти
Пам'ятка для учителів
Правила для батьків

Авторизація

Погода
Загальні новини